İnternet Bağımlılığı

Yazar : Dr. Egemen Aktaş Çocuk Ergen Psikiyatristi
Tarih : 02/03/2015

İNTERNET

İnternet kullanımı son 10 yılda tüm dünyada büyük bir artış gösterdi. Daha önce bilgiye ulaşmak için, iletişim kurmak için, haberleşmek için kullanmak zorunda kaldığımız yöntemler düşünüldüğünde, çok büyük bir ilerleme olduğunu, uygun kullanıldığında internetin insanların hayatlarını kolaylaştırdığını kabul etmek zorundayız. Ancak internet sınırsız haliyle bazı riskleri de beraberinde getirdi. İnternet kullanımına dair yapılan araştırmalar kullanıcıların en büyük kısmının 16-25 yaş arasındaki ergenlerden oluştuğunu, 26-34 yaş arasındaki gençlerin bu popülasyonu takip ettiğini göstermekte. Bu yaş grupları dönemsel özellikleri ile birlikte düşünüldüğünde internet kullanımının amacı dışında, kontrolsüz kullanımının da kolaylaştığı görülmekte.

İNTERNET BAĞIMLILIĞI

Son yıllarda bazı araştırmacılar tarafından “internet bağımlılığı” olarak tanımlanan, bazıları tarafından ise “problemli internet kullanımı” olarak nitelenen bir durumla karşı karşıyayız. Diğer bağımlılık kategorilerinden farklı yönleri olsa da, kliniğe yoğun internet kullanımı ile başvuran bireylerde gözlediğimiz bazı özellikler, bağımlılık lehinde değerlendirmeyi gerektirecek belirtiler barındırıyor:

İnternette geçirilen sürenin giderek uzaması

İnterneti daralmış bir amaç için kullanmada artış

İnternetten uzak kalınan dönemde yaşanan huzursuzluk, öfke artışları

Başarısız uzaklaşma veya kontrol girişimleri

İnternetten alınan keyfin giderek artması ve diğer etkinliklerde yaşanan azalma

Okul başarısızlığı, uyumsuzluğu,

İlişkilerinde bozulma

İş yaşamında yaşanan problemler…

ONLİNE OYUN BAĞIMLILIĞI

Yaptığım görüşmelerde, özellikle çocuk ve gençlerde, internet kullanım amacının çoğu zaman “online oyun” olduğu ifade ediliyor. Ailelere göre çocukları çıkıp arkadaşları ile etkileşim içerisinde olacağı faaliyetler yürütmek yerine bilgisayar başında oturup oyun oynamayı tercih ediyor. Bu bilgi doğru olsa da atlanan bir yönü var. Çocuklar online oyun hazırlık aşamasında, sırasında veya sonrasında başka insanlarla yoğun bir etkileşim içerisinde bulunuyorlar. Hatta bazı gençlerle konuştuklarımdan algıladığım, kendilerini en iyi ifade ettiklerini düşündükleri, yargılanmadıkları, küçümsenmedikleri, “kendisi gibi” insanlarla birlikte olduklarını hissettikleri yer bu zaman dilimi. Yani aslında üzerinde çok tartışılacak yönler barındırsa da, yoğun bir etkileşim var. Araştırmacılarda en çok konu olan psikiyatrik sorunlardan biri kaygı( anksiyete) bozukluğunun bir türü olan sosyal fobi. Çünkü yine toplum içinde ilişki kurmakta zorluk yaşayan bireylerin internet ortamında rahat ilişki kurdukları klinikte sık gözlenmekte. Yapılan araştırmalarda problemli internet kullanımı ile sosyal fobi arasında ilişki olduğunu, bu rahatsızlığın önemli bir risk faktörü olduğunu ifade etmektedir. Aynı zamanda internet bağımlığı depresyon ile de birlikte görülebilmekte. İnternet bağımlılığı nedeniyle depresyon gelişebildiği gibi, depresyon da internet bağımlılığının gelişmesine neden olabilmektedir.  Tabi ki her bağımlılık türünde olduğu gibi internet bağımlılığında da diğer bağımlılıkların internet bağımlılığına eşlik etme olasılığı artıyor.

İNTERNET – OYUN BAĞIMLILIĞININ TEDAVİSİ

İnterneti hayatımızdan çıkarmak mümkün değil. Ancak günlük yaşantımızı bozmayacak, hayatımızı kolaylaştıracak şekilde kullanmak mümkün. Eğer başaramıyorsak, aile, arkadaş ilişkilerinde belirgin bozulma olmadan, okul başarımız düşmeden, iş yaşantımızda kayıplar yaşamadan yardım almamız en doğru yöntem gibi görünüyor. İnternet bağımlılığının tedavisinde bir uzmandan destek almak çoğu zaman gereklidir. Özellikle söz konusu internet – oyun bağımlısı bir çocuk ya da ergen ise mutlaka ailecek danışmanlık önerilmektedir. Tedavide öncelikle internet bağımlılığının düzeyi, bilgisayar başında geçirilen sürenin tespiti, oynanan oyunların içerik ve kurguları tespit edilmelidir. Bilgisayarın çocuk ya da ergenin odasından çıkarılarak ortak bir yaşam alanına taşınması aileye önerilir. Liste tutma, defter tutma gibi yöntemler çocuk ya da gence önerilmelidir. İnternet ya da oyun başında geçirilen süre farklı faaliyetler ile doldurularak spor ya da hobi aktiviteleri planlanmalıdır. İnternet bağımlılığında bilişsel davranışçı yöntemler, gevşeme egzersizleri, aile görüşme ve terapileri, sosyal beceri eğitimleri genellikle sonuç verir. Eğer internet sizin ya da çocuğunuz hayatını olumsuz yönde etkiliyor ise internet bağımlılığı hakkında bir uzmana danışmak sorunun erken çözülmesini sağlayabilir.