Sorun Cevaplayalım

Merhaba Egemen bey,
Kızım 7 yaşında ,ikinci sınıfta. ArkadaÅŸlık iliÅŸkilerinde zorlanıyor. Sınıfına aidiyet duygusunu geliÅŸtiremedi. Bazen tenefüslerde sınıfta kalıp kitap okuduÄŸunu söylüyor. Kız arkadaÅŸlarını teneffüste bulamadığını dile getiriyor. Sınıfındaki erkeklerle oynayamadığını onların sert oynadıklarını söylüyor. Okulundan çok memnun, sınıfını çok sevdiÄŸini söylüyor, dışarda görüÅŸtüÄŸümüz ailelerin çocuklarıyla ,ikili iliÅŸkilerde çok güzel oynuyor. Çok mutlu olduÄŸunu söylüyor, çok güzel resim yapıyor, resimde dereceleri var. Büyüklerle iliÅŸkileri çok iyi. Sınıfında bir resim çekilmiÅŸler, o grubun dışında fotoÄŸraf vermiÅŸ. Ben bu durumdan çok endiÅŸe duyuyorum. Bize bir profesyonel olarak düÅŸüncelerinizi iletirseniz sevinirim. Saygılarımla .

Soran : R
Tarih : 24/10/2014 06:34:47

Merhaba,

Anladığım kadarıyla kızınız okulda mutlu olduÄŸunu, arkadaÅŸ iliÅŸkilerinde sorun yaÅŸamadığını gerek söylemleri ile, gerekse de davranışları ile gösteriyor. Ancak Siz, kızınızın akran iliÅŸkilerine iliÅŸkin kaygılısınız. Genelde özellikle 7 yaşındaki çocuklar yaÅŸadıkları olumsuzlukları davranışlarına ve bazen söylemlerine yansıtır. ÖrneÄŸin arkadaÅŸları ile uyum sorunu yaşıyorsa okula gitmek istemeyebilir ya da arkadaÅŸ iliÅŸkilerinden olumsuz ÅŸekilde bahsedebilir. Böyle bir durum olmadığını ifade etmiÅŸsiniz. Çocuklar arasındaki mizaç farklılıkları da aralarındaki iliÅŸkiye etki edebilir. Buna iliÅŸkin deÄŸerlendirme yapmadan bir ÅŸey söylemem mümkün deÄŸil. Arzu ederseniz bir çocuk psikiyatristinin görüÅŸüne baÅŸvurun ve kızınızı deÄŸerlendirsin. GörüÅŸme sonrası aklınızdaki soruların birçoÄŸunun yanıtlanacağını düÅŸünüyorum.

Saygılarımla.

Uzm. Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Antalya 

oÄŸlum 13 yaşında bizlere oldukça fazla sorun yaratıyor bugünlerde.bizden habersiz oyunlara para yatırıyor.çevreden küçük miktarlarda para alıyor ama geri ödemiyor,sürekli para ile ilgili konuÅŸuyor.. vb.davranışlarda bulunuyor.aşırı derece de yalan söylüyor.son derece inatçı ve hiçbir hatasından ders almıyor aynısını hiç olmamışcasına tekrar ediyor.tırnaklarını yeme ve ellerini oynama gibi tikleri var.Açıkcası yaşının çocuÄŸu deÄŸil.davranışları en az 2 yaÅŸ küçük çocukların ki gibi.Ä°nanılmaz korkuyorum ve artık baÅŸ edemiyorum.Bu sebeple evde sürekli huzursuz yaşıyoruz.EÅŸimde bende nasıl davranacağımızı bilemiyoruz.yardımınızı rica ederim.Not:tek çocuk anne baba çalışıyor,gündüzleri yalnız kalıyor.

Soran : RB
Tarih : 24/10/2014 06:27:20

Merhaba,

Anlattığınız problemlerden izinsiz para alma, yalan söyleme,öfke atakları,huzursuzluk gibi belirtiler davranım bozukluÄŸundan baÅŸlayarak çeÅŸitli psikiyatrik bozukluklarda gözlemlediÄŸimiz durumlardır. YaÅŸanan bu sorunlara iliÅŸkin ayrıntılı bilgi edinmeden çok fazla bir ÅŸey söylemek doÄŸru olmaz. Bence en kısa sürede bir çocuk psikiyatristi ile görüÅŸmelisiniz. 

Saygılarımla

Uzm. Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Antalya

Merhaba Egemen bey
Kızım 19 aylık anne baba vb kelime söylemiyor yani hiçbirÅŸey söylemiyor. AÄŸzından tek çıkan harf a,e'hmm baÅŸka birsey söylemiyor.Ne yapmamız gerekiyo yardımıcı olabilirmisiniz.

Soran : RBS.Ã
Tarih : 24/03/2015 12:54:45

Merhaba,

KonuÅŸmada gecikmeye neden olan ve çocuk psikiyatrisinin ilgilendiren çok neden var. Ancak 1,5 yaşında, anlamasında bir problem olmayan, etrafı ile iletiÅŸimi iyi, yaşıtları düzeyinde geliÅŸim gösteren bir çocukta hemen telaÅŸlanmaya gerek olmayabilir. Bizim için genel olarak milat kabul edilen zaman ise 2 yaÅŸ. 2 yaşında bir çocuÄŸun 2 kelimelik cümle kurmasını bekliyoruz. Bir çocuÄŸun iki kelimelik cümle kurması için ise 50'ye yakın tek kelimelerinin olması gerekiyor. Ancak normal ile bir geliÅŸimsel problemi bu konuda uzman olmayan birinin ayırması zor. En iyisi bir Çocuk Psikiyatristine danışın ve önerilere uygun hareket edin.

Ä°lk öneri: ÇocuÄŸunuz  televizyon izliyorsa hemen kapatın. Çünkü televizyonun konuÅŸmanın geliÅŸimine olumsuz etkisi olduÄŸunu biliyoruz.   

Saygılarımla...

Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Merhaba, kızım 32 aylık geliÅŸimi gayet normal hatta önde gidiyoruz her konuda ama aşırı sinirli öfke nöbetleri geçiriyor ıssırıyor vuruyor kırıyor söz dinlemiyor sadece istediÄŸini yaptıgım sürece iyi ama bazen o bile yetmiyor cok sinirli acaba normal mi nasıl davranmam gerekiyor bi uzmanın görmesi için daha küçük mü? Cevabınızı bekliyorum tesekkürler

Soran : RBS.ÃS
Tarih : 24/03/2015 12:46:44

Merhaba,

32 ay çocuk psikiyatrisi görüÅŸmeleri için erken bir dönem deÄŸil. Normalde bu yaÅŸlarda,  çocukların daha fazla itiraz ettiÄŸi, istekleri olmadığında daha kolay öfkelendikleri, sınır koymakta güçlük çekilen bir dönem de mevcut. Ancak bu dönemde vurma, ısırma gibi davranışlar genelde olmaz. Bu açıdan benim önerim nasıl davranacağınız konusunda bir Çocuk Psikiyatrisi uzmanının tavsiyelerine baÅŸvurmanız.

Saygılarımla...

Dr. Egemen AKTAÅž

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

ANTALYA

Egemen bey merhaba

13 yaşında oÄŸlum yalnız yatamıyor evde bizler olduÄŸumuz halde mutlaka yanına birini çağırıyor gitmez isek yorganı tamamen üstüne çekip öyle uyumaya çalışıyor evimiz 11. katta olmasına raÄŸmen böyle yatmak daha güvenli diyor ve biz onu nasıl bu korkusundan uzaklaÅŸtıracağımızı bilemiyoruz saygılarımla

Soran : RBS.ÃSZ.E
Tarih : 24/03/2015 12:31:06

Merhaba;

Burada bu korku için ne yapılacağını anlatmam zor. Ancak çözülmesi gereken bir problem olduÄŸu konusunda sanırım Siz de ÅŸüpheye sahip deÄŸilsiniz. Ben genelde kaygı ya da korkular için terapi yöntemleri ve bazen birlikte ilaç tedavisi kullanıyorum. ÇocuÄŸunuzda sadece bahsettiÄŸiniz ÅŸikayetler mevcut ise, birkaç görüÅŸme ile sorunun çözüleceÄŸini düÅŸünüyorum. 

Saygılarımla...

Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 

Antalya

Merhaba, doktor bey 7 yaşında 1. sınıfa giden bir oÄŸlum var. ve 3 yıldır (2 yıl Ana okulu) okulda konuÅŸmuyor. tek bir kelime dahi duymadığını söylüyorlar öÄŸretmeni ve arkadaÅŸları dersleri çok güzel evde okuyoruz beraber ama okulda konuÅŸmadığı için okumuyor. ama derse karşı çok ilgili olduÄŸunu söylüyor öÄŸretmeni evde, dışarıda çok güzek konuÅŸuyor. sadece okulda konuÅŸmuyor sizden yardım bekliyorum.

Soran : RBS.ÃSZ.ES.N
Tarih : 24/03/2015 01:32:24

Merhaba,

Anlattığınız ÅŸikayetler çocuk psikiyatrisini ilgilendiren Seçici KonuÅŸmamazlık( Selektif Mutizm) hastalığında ya da çeÅŸitli kaygı bozukluklarında gözlenebilir. ÇeÅŸitli terapi yöntemlerini ya da ilaç tedavisini ihtiyaca göre tedavi sürecinde kullanıyoruz. Tanı ve tedavi açısından Çocuk Psikiyatrisinden yardım almanızı öneririm.

Saygılarımla...

Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Antalya 

merhaba
Kızım 3.5 Yaşında aşırı hareketli yerinde durmayan bi çocuk sehpa örtülerini kendine dolayıp kendi Etrafında Dönüyor Bazense benim eteklerimi giyiyor oyuncaklarıyla oynamıyor sürekli kendi istedikleri olsun istiyor evi dağıtmayı çok seviyor 'büÅŸra ' diye seslendiÄŸimde Gözüme bakmaz asla göz teması kurmaz Canı isterse söylediklerime cevap veriyor sizce bir sorun varmı ?

Soran : RBS.ÃSZ.ES.NM.Y
Tarih : 24/03/2015 01:20:52

Merhaba,

3,5 yaÅŸ tanı koymak için çok erken ancak Dikkat EksikliÄŸi Hiperaktivite BozukluÄŸunun(DEHB) okul öncesi dönem belirtilerine benzer belirtilerden bahsediyorsunuz. Genelde DEHB okul döneminde tanısı koyulan ve dikkatsizlik, aşırı hareketlilik, dürtüsellik alanlarında belirtilerle karakterize bir durum. Sayfada konu ile ilgili bir makale mevcut. YararlanabileceÄŸinizi düÅŸünüyorum.  

 Ancak bir deÄŸerlendirme yapmadan konuÅŸmak doÄŸru olmaz. Anlattıklarınızın bazıları dönemsel olarak da çocuklarda gözlenebilen durumlar.   

Saygılarımla...

Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Antalya 

sınav stresimi nasıl yenebilirim?

Soran : RBS.ÃSZ.ES.NM.YD.Ã
Tarih : 24/03/2015 01:14:14

Merhaba,

Makaleler bölümünde sınav kaygısı ile birkaç makale var. Öneririm. 

Saygılarımla...

Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Antalya

oÄŸlum 5 yaşında anaokuluna gidiyor .. istekleri olmadığında diretiyor aÄŸlıyor. öÄŸretmeni baÅŸka çocuklara kızdığımızda oÄŸlunuz aÄŸlıyor çok duygusal diyor. zeka problemi yok fakat bu duygusallığı adaptasyonunu engelliyor ne önerirsiniz. teÅŸekkür ederim...

Soran : RBS.ÃSZ.ES.NM.YD.ÃK.K
Tarih : 24/03/2015 01:04:44

Merhaba,

Bence ilk iÅŸi olarak, çocuÄŸunuzun aÄŸlayarak isteklerini elde edemeyeceÄŸini öÄŸrenmesine yönelik çalışmalısınız. AÄŸlayarak, direterek isteklerini elde etmek yerine konuÅŸarak isteklerini elde edebileceÄŸini, bazı isteklerinin hemen o anda gerçekleÅŸmesinin mümkün olmadığını uygun bir dille( öfkelenmeden, kontrolü kaybetmeden) anlatmalısınız. Bu açıdan anne- baba arasında tutum farklılıkları olmaması çok önemli. Çocuklar, aradaki farklılıkları çok güzel fark eder. EÄŸer yine de hassas yapı devam ederse, adaptasyon problemleri olursa, çocuk psikiyatrisinden yardım almalısınız. 

Saygılarımla...

Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı 

Antalya

EGEMEN BEY MERHABALAR.
OÄžLUM HÜSEYÄ°N EFE 5 YAÅžINDA. YAKLAÅžIK 2 HAFTA ÖNCE KUZENÄ°NÄ°N SÜNNET DÜÄžÜNÜNDE ARKASINDAKÄ° PALYAÇOYU ANÄ°DEN GÖRÜNCE ÇOK KORKMUÅžTU. O GÜN GECE UYKUSUNDAN ÇOK KORKULU BÄ°R ÅžEKÄ°LDE UYANARAK ANLAM VEREMEDİĞİM DERECEDE KORKULU BAKIÅžLAR VE AÄžLAMAYLA UYANDI. DAHA SONRA HEMEN HEMEN 2 GÜNDE BÄ°R VE BAZEN ÜST ÜSTE HERGÜN GECE BU TARZ KORKUYLA UYANMAYA BAÅžLADI. NE OLDUÄžUNU VE NE GÖRDÜÄžÜNÜ SORDUÄžUMUZDA BÄ°ZE ANLATMAK Ä°STEDİĞİNÄ° BÄ°R TÜRLÜ ANLATAMADIÄžINI GÖRDÜM. BUNUN Ä°ÇÄ°N NE YAPABÄ°LECEĞİMÄ°Z KONUSUNDA SÄ°ZDEN YARDIM BEKLÄ°YORUM.

Soran : RBS.ÃSZ.ES.NM.YD.ÃK.KA.A
Tarih : 23/09/2014 12:00:38

Merhaba,

Öncelikle buna benzer korkutucu bir olay sonrası uyku sorunları (kabus görme , aÄŸlayarak uyanma, gece huzursuzlukları) olabilir. Kalıcı olacağını düÅŸünmeyin. Genelde kısa bir süre içerisinde yavaÅŸ yavaÅŸ geçer. Gece uykudan uyandığında mümkün olduÄŸunca sorular sormayın, sakinleÅŸip, uykuya devam etmesini saÄŸlayacak bir tutum takının. Zaten kendiliÄŸinden korkusu ile ilgili paylaşımda bulunacaktır. Bazen gece yaÅŸanan buna benzer belirtilere ek olarak gündüz de daha önce olmayan korkuları, çekinceleri baÅŸlayabilir. Eskiden bir odadan bir odaya geçiÅŸte sorun yokken sizin desteÄŸinize ihtiyaç duymaya baÅŸlayabilir. Böyle bir geliÅŸme olursa sakinliÄŸinizi korumanızı ve destekleyici bir tutum takınmanızı öneririm. EÄŸer ÅŸikayetleri devam ederse görüÅŸüp kısa sürede sorunun çözümünü saÄŸlarız. 

Saygılarımla...

Dr. Egemen AktaÅŸ

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı

Antalya